Ganduri si situatii
O situatie in general se formeaza ca o totalitate a gandurilor pe care le ai despre ea. Felul in care interactionezi cu situatia respectiva este rezultatul concluziei acestor ganduri. Importat de mentionat este faptul ca concluzia nu este neaparat o finalitate logica ci mai degraba punctul cel mai indepartat in care ideile au patruns.
Gandurile pot lua o forma pasiva sau una activa. Cele pasive au un fond analitic si de obicei se concentreaza pe analizarea situatiei si a componentelor ei asa cum le structuram. Cele active au un aspect personal care le transforma structural: ele se concentreaza pe interactiunea care rezulta din contactul nostru cu acea situatie, deci pe zonele in care putem modifica si imbunatati dupa propria vointa.
Ambele feluri de gandire sunt utile pentru a ne crea in minte o harta cat mai completa a ce anume facem, insa pe masura ce situatia evolueaza (fie modificandu-se in sine, fie doar raportat la trecerea timpului) accentul si concentrarea trebuie indreptata catre elementele de interactiune. Regula este cu atat mai importanta in cazul situatiilor pe care le consideram probleme, in care ramanem "blocati" si in care elementul pe care ni-l dorim e schimbarea.
Explicatia este relativ simpla - poate prea simpla ca sa fie luata in serios de fiecare data - cand ne punem gandurile in zona unde exista interactiune si schimbari le oferim un spatiu propice in care sa analizeze toate posibilitatile si sa gaseasca solutia cea mai buna la care putem ajunge. Atunci cand gandurile se concentreaza in jurul unor elemente pe care nu le putem modifica - care sunt oarecum date fixe in situatia privita ca o ecuatie - ce producem este doar o aprofundare a structurilor fixe si o senzatie tot mai pregnanta ca nu putem face nimic pentru a schimba ce este deja.
Exercitiu pentru mine: data viitoare cand te gandesti la o problema pe care o ai de mult timp, observa perspectiva din care o privesti; observa ce cuvinte spui in legatura cu ea si vezi daca fondul pe care il atingi este unul fix in jurul caruia poti doar sa te invarti la nesfarsit, sau are si elemente variabile cu care sa te joci.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu